Nieuws

Bloksma 10 km op zondagavond 5 maart

24 mei 2017
Onder leiding van Bob de Jong en Herman Nota is 3 jaar geleden besloten een jaarlijks terugkerende 10 km wedstrijd te organiseren in Haarlem. Waarom…. ? De 10 km kun je alleen op hoog wedstrijd niveau rijden tijdens de NK afstanden of NK all round. Talentvolle jonge rijders kunnen zich daardoor vaak niet op wedstrijd niveau meten. Bovendien ziet Nota de teloorgang van de Koningsrit van het langebaan schaatsen ook als een verarming van het schaatsen en hoopt hij via dit evenement ook de KNSB hiervan te overtuigen.

Het doel van de 10 km wedstrijd is om jonge rijders een kans te geven om de langste afstand in het schaatsen vaker te gaan ervaren. De uitdaging om alleen 25 ronden zo snel mogelijk te rijden en zich te kunnen meten met andere rijders is de pure vorm van de sport. Het mentale gevecht onderweg, 25 ronden lang dat is een goede ervaring voor iedere rijder. Ook voor de dames is er een mogelijkheid om ervaring op te doen op de langste afstand voor hen, de 5 km te kunnen rijden.

Om de wedstrijd te kunnen organiseren is Bloksma Keukens uit Leimuiden (ooit sponsor van Bob) ingestapt om dit nobele initiatief te kunnen organiseren. Er kunnen max 32 rijders aan de start verschijnen en er zal in kwartet vorm worden gereden. Ook zal er ruimte zijn voor dames die een 5 km willen rijden.

Bob de Jong zelf zal de schaatsen onderbinden als er een andere oud schaatser het tegen hem wil opnemen. De winnaar van 2015 Erik Jan kooiman werd een jaar later 2e op het WK afstanden, de winnaar van 2016 Mats Stoltenborg eindigde op de NK afstanden dit jaar als 4e. De Jonge Esmee Visser, van dezelfde ijsclub als Bob de Jong, won vorig jaar bij de dames ook in een nieuw baanrecord. Jade van de Molen won in 2015.

Kom kijken in Haarlem, het zal een uitdaging zijn om de huidige baanrecords 13.47.59 Mats Stoltenborg en dames 5 km 7.35.10 Esmee Visser te gaan verbreken.

De Bloksma 10 km Bokaal wordt georganiseerd op zondagavond 5 maart vanaf 19.45 uur. IJsbaan Kennemerland, Haarlem en de Toegang is gratis!

Bron: Proskating (https://proskating.nl/bloksma-10-km-bokaal/)Terug naar het nieuwsoverzicht